maanantai 31. elokuuta 2015

Koirarotujen maailma

kirjoittaneet Carl-Johan Adelcreutz, Johan & Jaye AdelcreutzRuotsalaisvalmisteinen rotukirja on saanut jo neljännen uudistetun versionsa. Tämä versio on hieman kookkaampi kuin aiemmat. Lisäksi mukaan on ujutettu piirrossymbolein osoitettu rotujen koko, liikunnantarve ja turkinhoidon määrä. Aiemmissa versioissa rodut on järjestetty aakkosjärjesstykseen niiden alkukielisten nimien mukaan, mikä olikin aika hassu järjestys, sillä aakkoset osaava ihminen voisi selata kirjaa ilman hakemistoa, jos järjestys olisi suomenkielisten nimien mukaan. Tässä uusimmassa versiossa edetään roturyhmittäin, mutta edelleen aakkostaminen on saman (ainakin tällaisen kirjastoalan koulutuksen saaneen henkilön mielestä) hassun systeemin mukaan.

Jokunen kuva on uusikin, mutta pääosin käytetään edelleen jo 1994 mukana olleita rotukuvia, joissa on typistetyt hännät ja korvat. Ulkoasultaan vakuuttava kirja, mutta ikivanhat kuvat roduista - murrrr!! Uudistusta on se, että kuvat on käännetty välillä peilikuviksi ja hihnat on digitekniikalla poistettu - koirat nimittäin katsovat aina sivuaukeaman keskustaan päin eli toisiinsa.

Kokonaisutenaan erinomaisen kattava rotukirja,
mutta toteutus pettymys edellä mainituista syistä.


Ilmestynyt alkujaan ruotsiksi jo vuonna 1994 ja suomeksi samana vuonna nimellä Suuri koirakirja kustantajana Kauppiaitten Kustannus Laila Rauhamaan suomentamana 440-sivuisena.

Seuraava versio ilmestyi jo nimellä Koirarotujen maailma vuonna 2003 Kariston kustantamana ja Tuula Syvänperän suomennoksena. Siitä otettiin lisää painoksia 2004, 2005 ja 2006. Teoksessa on 470 sivua.

Vuonna 2009 ilmestyi 5. uudistettu painos (Karisto/Syvänperä), edelleen 470 sivua.

Uusin versio on tämä 2015 ilmestynyt, kustantaja Karisto, suomentanut ja suomeksi toimittanut Tuula Syvänperä, 512 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti