perjantai 14. maaliskuuta 2014

Suuri koiraharrastajan opas

koonneet Mia Lääti & DogSports.fi

Suomalaisvoimin toteutettu teos on upea tunnustus suomalaiselle koiraurheilulle. Se on toteutettu poikkeuksellisella tavalla – DogSports.fi - sivuston lukijoiden avustuksella. Mukana on netin kautta löydetyt liki sata suomalaista koiraharrastajaa ja 127 kuvaajaa. Yli 400 kuvaa tekevät kirjasta nautittavan lukuelämyksen. Teos on erittäin kattava esittely meillä harrastettavista koiraurheilulajeista lajiteltuna kolmen otsikon alle: käyttökoirat, metsästyskoirat ja muut koiraharrastukset.

Alussa on opastusta aiheesta koiranomistajasta koiraharrastajaksi ja harrastuskoiran hoito. Käyttökoirat-otsikon väliotsikkoja ovat palveluskoirat, paimennus, valjakkoajo, vesipelastus ja vinttikoirat. Metsästyskoirien alaotsikoita ovat ajokoirat, kanakoirat, linnunhaukku, luolakoirat, noutajat, spanielit ja suurriista. Muut koiraharrastukset puolestaan pitää sisällään aktivointilajit, kuntolajit, muut harrastukset, luonnetestit, lyhenteet, valionarvot hakemiston ja kiitokset.

Mukana on myös rotuesittelyjä kunkin harrastuslajin parista. Eniten kommentointia tulevat todennäköisesti herättämään kennelien ja kauppiaiden mainostaminen sekä rotuesittelyissä olevien koirien kuvien rodunomaisuus. Sillä kirja painottuu selkeästi käyttölinjaisten koirien esittelemiseen. Mikä toki sopiikin käyttökoiralajien esittelyyn, mutta harrastuksia kun ovat myös muut lajit kuten näyttelytoiminta ja mätsärit, jotka kirjassa sivuutetaan lyhyesti.

Mielenkiinnon vuoksi kaikkien rotuesittelyjen ulkopuolella olevien kuvien yhteydessä olisi saanut tulla mainituksi koiran rotu, sillä sen luulisi olevan lukijalle valaisevampi tieto kuin koiran tai sen omistajan nimi.

Kokonaisuutena kirja on kunnianhimoisin suomenkielinen tietoteos koiraurheilusta. Siitä moni tuleva tai aloitteleva koiraharrastaja löytää itseään kiinnostavan ja koiralleen sopivan lajin, jonka parista lähteä oppia hakemaan.

Kiitokset kaikille kirjan tekemiseen osallistuneille panoksestanne suomalaisen koiraharrastuksen edistämiseksi!

Ilmestynyt 2014, 363 sivua, kustantaja Readme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti