torstai 14. elokuuta 2008

Koira jolla oli suden sydän

kirjoittanut Johanna Suuronen

Siirin koiraharrastaminen on välillä vähän vaikeaa, kun äitipuoli Maria ei ymmärrä miksi koiranäyttelyyn pääseminen voi olla tärkeää tai koiran pitäminen muutenkaan. Sitten tapahtuu kohtalokas onnettomuus ja Siirin elämä muuttuu.

Kirjassa kulkee Siirin tarinan rinnalla tarina villiintyneestä puolisudesta. Lopulta Siiri ja Susi kohtaava ja kaksi yksinäistä ja onnetonta sielua löytää toisensa. Nähtäväksi kuitenkin jää miten luonnossa elämisen makuun päässyt koira, jolla on suden sydän sopeutuu elämään ihmisten keskellä. Kaikki ei käy helposti, mutta vähitellen Suden muistot entisestä elämästään ihmisten parissa palautuvat sen mieleen.

Kirjan lopuksi lukija joutuu kysymään mielessään, onko myös Siirillä suden sydän, koska hän ymmärtää Sutta niin paljon paremmin kuin moni muu...

Kangasniemeltä kotoisin oleva Johanna oli 13-vuotias kirjoittaessaan tämän esikoisteoksensa. Koko tarina sai alkunsa kouluaineesta, jota hän tarjosi kustantamolle jossakin yhteisniteessä käytettäväksi. Kustantaja kuitenkin näki tarinassa mahdollisuuksia kokonaiseksi kirjaksi, ja ehdotti sitä. Ajatus kokonaisen kirjan kirjoittamisesta tuntui ensin huimaavalta, mutta sitten Johanna innostui ja tarina alkoi elää hänen mielessään.

Kirjoittaminen on aina ollut Johannalle rakas harrastus, ja maalaistyttönä hän on aina ollut myös eläinten kanssa tekemisissä. Kirjassaan Johanna peilaa myös kokemuksiaan oman koiransa kuolemasta. Kirjaa kirjoittaessaan Johannalla oli oma samojedinkoira. Kirjan kirjoituspalkkiolla Johanna pääsi rahoittamaan toista rakasta harrastustaan eli ostamaan uuden kitaran.

Kirjan kansikuvalla on myös oma tarinansa. Tähän asti julkisuudessa on mainittu vain, että se on muokattu Norjassa otetusta kuvasta. Olin Norjassa astuttamassa sijoitusnarttuani. Siellä uroksen omistajan perheessä kerättiin susipatsaita. Niitähän piti tietenkin päätä kuvaamaan. Auringonlaskussa ulvova susi onkin hangella seisova lelu ja upean taustan muodostaa naapuritalon keltainen seinä ja talon ikkunasta heijastuva aurinko. Nyt kun katson, niin huomaan, että ei tosin taida olla just tuo kuva, vaan joku sen kollega, mutta enivei...

Ilmestynyt 2007, 104 sivua, kustantaja Sudenhenki.
Tätä kirjaa voit tilata lissunmustan_ätt_gmail_piste_com, hinta 3€ sisältää postituksen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti